Wewnętrzna regulacja żywienia

Po paru godzinach bez pokarmu uświadamiamy sobie, że musimy coś skonsumować, ponieważ czujemy głód. Silna potrzeba spełnienia głodu ma prawo nakłonić do zjadania nadzwyczajnych rzeczy czy też do podjęcia desperackich ruchów, by pozyskać pożywienie. Jakim sposobem wyłącznie coś zjadamy głód zostaje zaspokojony. Systemy, jakie znajdują się w mózgu i kontrolują odżywianie, formułuje się mianem atestatu. Mają za zadanie monitorować spożycie jedzenia żeby dobrać je do zapotrzebowania na energię, mniej znacznie więcej w ten sam sposób, w który termostat reguluje dopływ ciepła, żeby kontrolować temperaturę w pomieszczeniu. Podwzgórze to obszar mózgu, o którym wiadomo, że jest odpowiedzialny za kontrolowanie paru funkcji organizmu ludzkiego, takich jak temperatura ciała, przyrost, pragnienie znaki sytości przekazują do atestatu w mózgu informacje na temat sytości oraz wielkości zapasów energii w organizmie ludzkim, możliwość manipulowania tymi sygnałami sytości a zatem monitorowania pragnienia zaspokojenia głodu miałaby znaczne znaczenie w leczeniu otyłości.

Jakie są znaki sytości?

Nerwy czuciowe w żołądku czy też hormony uwalniane z żołądka są w stanie przekazywać do mózgu wiadomości na temat ilości i składu pożywienia, jakie się w nim znajdują. Kiedy odczuwamy głód, pusty brzuch doznaje równomiernych skurczy. Te skurcze głodowe są kontrolowane przez nieświadomą część systemu nerwowego oraz należą do grupy niemiłych wbić, jakie interpretujemy jako głód. Dlatego jemy by pozbyć się niemiłego uczucia. Skurcze głodowe mogą nawet wywoływać głośne burczące dźwięki, które obwieszają wszelkim innym, że jesteśmy głodni. Po spożyciu ogromnego posiłku odczuwamy jak brzuch się rozciąga, nazywa się to uczuciem całkowitego żołądka, na początku łatwe i kojące, jeżeli niemniej jednak jemy dalej zaczynamy czuć dyskomfort, w związku z czym przestajemy konsumować jedzenie. Te doświadczenia sugerują, że sygnały pochodzące z żołądka odgrywają pewną rolę w kontrolowaniu odżywiania. Posiłki zazwyczaj kończą się na długo przed zaczęciem procesu wchłaniania, zanim zmieni się ilość energii magazynowej w organizmie.